NIEUWS

KINDERTELEFOON IN DE BRES VOOR THUISZITTERS: "JÚIST NU HEBBEN KINDEREN ONS NODIG"

19 maart 2020

De komende tijd zullen onder andere scholen en sportclubs gesloten zijn om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat betekent dat de meeste kinderen de komende tijd thuis komen te zitten. Veel kinderen maken zich zorgen: over dierbaren, school en een verslechterende thuissituatie. Daarom is een organisatie als De Kindertelefoon, dé gesprekspartner voor kinderen tussen de 8 en 18 jaar, harder nodig dan ooit.


1.500 gesprekken per dag
De telefoon en chat staan roodgloeiend bij De Kindertelefoon. “Het is duidelijk dat kinderen ons nu echt nodig hebben en we zetten echt alle zeilen bij om in deze tijd voor hen zo goed mogelijk bereikbaar te zijn”, aldus directeur Roline de Wilde. “Uiteraard brengen de huidige maatregelen wat extra uitdagingen met zich mee en nemen we het welzijn van onze vrijwilligers die de gesprekken voeren via telefoon en chat zeer goed in acht. Velen staan klaar om iets extra’s te doen. Door alle inspanningen zijn we op dit moment in staat om maar liefst 1.500 gesprekken per dag te voeren!”


Zorgen om ziek worden en examens
Honderden gesprekken gingen de afgelopen dagen specifiek over het coronavirus, bijvoorbeeld over angst voor mogelijke besmetting voor henzelf of ouders en opa’s en oma’s. Ook werd er om advies gevraagd over wat op dit moment wel en niet mag, namen kinderen contact op omdat ze zich vervelen of zich zorgen maken over hoe het verder moet met bijvoorbeeld schoolexamens. “Belangrijk dat ze hun zorgen kunnen delen en hier met iemand over kunnen praten”, aldus De Wilde. “Juist nú hebben kinderen ons nodig”


Daarnaast nemen kinderen contact op omdat hun thuissituatie op dit moment verslechterd. “Daarom zijn we nu meer dan ooit nodig!”, aldus De Wilde. “De spanningen in huiselijk kring kunnen op dit moment hoger oplopen en escapes als school en sport vallen voor kinderen weg.”


Veilige plek
“Kinderen hebben een veilige plek nodig waar ze terecht kunnen met hun verhaal, wat dit ook is. Of het nu gaat om angst en stress over het coronavirus, onzekerheid over hoe het verder gaat met school, het missen van vriendjes en vriendinnetjes of een onveiliger wordende thuissituatie. Met De Kindertelefoon kunnen ze over alles praten.”


Forum
Ook heeft De Kindertelefoon een forum waar jongeren met elkaar kunnen praten. Hier is het coronavirus al langere tijd onderwerp van gesprek. Sinds aanscherping van de maatregelen is duidelijk zichtbaar dat eerdere met lichte ergernis geplaatste opmerkingen als Ik mag niet gaan sporten van m’n ouders. Wat nu? plaats hebben gemaakt voor meer zorgen. Jongeren gaan bijvoorbeeld bij elkaar te raden over vragen als: Hoe kan ik mijn sociale contacten nu onderhouden? en: Hoe ga ik dit doen met mijn eindexamens? “We faciliteren een plek waar kinderen elkaar, onder toeziend oog van moderatoren, kunnen helpen. Mooi om te zien dat kinderen elkaar, nu het vaste contact op school wegvalt, op deze plek weten te vinden om elkaar een hart onder de riem te steken,” besluit De Wilde.


De Kindertelefoon - in het kort:
De Kindertelefoon is dé plek in Nederland waar kinderen van 8 tot 18 jaar gratis en vertrouwelijk kunnen praten over onderwerpen die ze niet durven, kunnen of willen bespreken in hun eigen omgeving. Speciaal opgeleide vrijwilligers voeren gesprekken via telefoon en chat. Ook heeft De Kindertelefoon een zeer drukbezocht forum waar jongeren elkaar, op een veilige plek, kunnen helpen.

Hé, welkom!

We plaatsen cookies om de website goed te laten werken én te verbeteren, niet om jou te volgen. Meer weten? Klik hier.