NIEUWS

KINDEREN EN JONGEREN OOK IN CORONATIJD ONZEKER OVER LIEFDE EN SEKSUALITEIT

Utrecht, 16 maart 2020 - Hoe kom ik in deze tijd aan een relatie? Hoe kom ik erachter op wie ik val of… wat als mensen niet accepteren wie ik ben? ‘Liefde & seksualiteit’ is al jaren één van de meest besproken thema’s bij De Kindertelefoon, zo ook in coronatijd. Het gaat in totaal om zo’n 144 gesprekken per dag. Om in kaart te brengen wat er zoal speelt onder kinderen en jongeren, duikt De Kindertelefoon naar aanleiding van de Week van de Lentekriebels (van 15 t/m 22 maart) in de veel besproken onderwerpen binnen dit thema. “De gesprekken zijn heel divers, maar hebben als gemene deler nog steeds vaak te maken met onzekerheid en acceptatie", aldus directeur Roline de Wilde.

Praten over liefde & seksualiteit 
Met De Kindertelefoon kunnen kinderen en jongeren over alles praten. En dat doen ze dan ook: al sinds jaar en dag wordt er veelvuldig contact opgenomen over liefde (in 2020 gemiddeld 66 gesprekken per dag) en seksualiteit (78 gesprekken per dag). Deze telefoon- en chatgesprekken gaan binnen het thema liefde het vaakst over verliefdheid (23,6%), gevolgd door seksuele oriëntatie (12,9%), verkering (12,7%), vriendschap (11,2%) en ruzie (9,3%). Opvallend is dat meiden vaker contact opnemen over liefde dan over seksualiteit. Bij jongens ligt dit precies andersom.   

Ben ik ‘normaal’?  
Het is niet gek dat De Kindertelefoon zo veel vragen over liefde en seksualiteit krijgt, zegt Roline de Wilde, directeur bij De Kindertelefoon. “Vaak zijn dit onderwerpen waar jongeren onzeker over zijn of zich voor schamen en die ze niet altijd met hun ouders of hun vrienden willen bespreken. Wij merken dat jongeren graag willen weten of het wel normaal is wat ze willen of voelen. Wij kunnen ze vertellen dat ze niet raar en zeker ook niet de enige zijn: hoe je er ook uit ziet, wat je ook voelt en op wie je ook valt. En dat lucht op.” 

Invloed van corona 
De aard van de gesprekken is grotendeels gelijk gebleven in coronatijd, al is er in de tweede lockdown wel een afname te zien in het aantal gesprekken over zaken zoals verliefdheid of uitmaken. Toch krijgt De Kindertelefoon nog steeds dagelijks vragen als: “Ik val normaal op jongens, maar ik krijg gevoelens voor mijn beste vriendin. Is dat normaal?”, of “Ik voel mij geen jongen maar ook geen meisje, hoe zeg ik dit tegen mijn ouders?”, maar ook: “Hoe moet ik voor het eerst zoenen?”. Wel hebben sommige gesprekken een coronajasje: zo vragen jongeren zich bijvoorbeeld af wat ze tijdens een date kunnen doen nu alles dicht is. Ook willen sommigen liever niet zoenen vanwege corona, maar durven dit niet te zeggen.  

Oproep: praat erover 
De Kindertelefoon benadrukt het belang van praten over ‘liefde & seksualiteit’ met hun nieuwe campagne, die loopt van 15 maart tot 18 april. De campagne is ontwikkeld voor én door jongeren en geeft herkenbare situaties weer, zoals over liefdesverdriet, onzekerheid in je pubertijd, maar ook grenzen en (gender)identiteit. De campagne laat aan kinderen zien dat zij niet de enige zijn en roept hen op om erover te praten met een vertrouwd iemand in je eigen omgeving of met De Kindertelefoon via telefoon, chat of op het forum.  

Over De Kindertelefoon  
De Kindertelefoon is er voor kinderen en jongeren van 8 tot 18 jaar. Bellen (0800-0432) en chatten via kindertelefoon.nl kan elke dag tussen 11:00 en 21:00 uur, gratis en anoniem. Ook heeft De Kindertelefoon een forum op de website waar jongeren in gesprek kunnen met leeftijdsgenoten (vanaf 12 jaar). 

Over de Week van de Lentekriebels 
De Week van de Lentekriebels is een nationale projectweek voor het speciaal- en basisonderwijs, die wordt georganiseerd door Rutgers Stichting. Deelnemende scholen geven een week lang les over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Elk jaar is er een speciaal thema voor de week. Dit jaar is dat 'seksuele en gender diversiteit'. De Kindertelefoon is partner van de week; kinderen kunnen naar aanleiding van de lessen op school anoniem met ons verder praten.  

Hé, welkom!

We plaatsen cookies om de website goed te laten werken én te verbeteren, niet om jou te volgen. Meer weten? Klik hier.