Heropening middelbare scholen: slechts gering positief effect
Utrecht, 6 mei 2021 – Het aantal gesprekken dat De Kindertelefoon voert over emotionele problemen is de afgelopen periode wederom toegenomen, ondanks de gedeeltelijke heropening van de middelbare scholen. Roline de Wilde, directeur van De Kindertelefoon: “Er is door de opening enerzijds sprake van opluchting, maar er zijn ook grotere zorgen over leerachterstanden. Al met al zitten we nog steeds op een ongekend hoog aantal zware gesprekken per dag.”
Stijging aantal gesprekken over zware onderwerpen
Eerder berichtte De Kindertelefoon al over de stijging van het aantal gesprekken over emotionele problemen tijdens de tweede lockdown. Ondanks de recente versoepelingen van maatregelingen – waaronder de heropening van de middelbare scholen – is het aantal gesprekken over emotionele problemen met 15% gestegen in vergelijking met het eerdere onderzoek in januari. Zo is het aantal gesprekken over zelfbeschadiging toegenomen van 10 naar 11 per dag en wordt er vaker contact opgenomen over eetstoornissen (van 4 naar 6 keer per dag). Daarnaast zijn het aantal gesprekken per dag over suïcide (21) en huiselijk geweld (18) gelijk gebleven en nog steeds substantieel hoger dan voor de lockdown.
Heropening middelbare scholen: gering positief effect
In de maand vóór de heropening van de middelbare scholen registreerde De Kindertelefoon een nog grotere piek in het aantal gesprekken over emotionele problemen: ruim 26% meer dan tijdens de tweede lockdown. “Het is opvallend dat we sinds de middelbare scholen weer deels open zijn, slechts een lichte afvlakking zien van deze nog steeds stijgende trend. Ter vergelijking: we voeren nog steeds maar liefst 49% meer gesprekken per dag over emotionele problemen dan voor corona.”
Opluchting, maar ook: meer zorgen over school
Sinds de heropening van middelbare scholen werd er wel weer vaker gesproken over sociaal contact zoals vriendschap en verliefdheid. “Jongeren geven aan dat ze het fijn vinden dat ze terug naar school mogen. Zo vertelden ze bijvoorbeeld dat ze blij waren eindelijk hun klasgenoten te leren kennen”, aldus De Wilde. “Wel is er relatief veel onzekerheid over schoolprestaties. Zo is het aantal gesprekken over toetsen meer dan verdubbeld. Ze zijn bang dat ze een achterstand hebben opgelopen omdat ze gedurende de lockdown weinig motivatie en concentratie hadden”.
Over De Kindertelefoon
De Kindertelefoon is dé plek in Nederland waar kinderen van 8 tot 18 jaar gratis en vertrouwelijk kunnen praten over onderwerpen die ze niet durven, kunnen of willen bespreken in hun eigen omgeving. Speciaal opgeleide vrijwilligers voeren circa 1.400 gesprekken per dag via telefoon en chat. Ook heeft De Kindertelefoon een zeer drukbezocht forum waar jongeren elkaar, op een veilige plek, kunnen helpen.