Sterker nog, dit geldt voor bijna iedereen. Pesten staat al jaren in de top vijf van meest besproken onderwerpen bij De Kindertelefoon. Anderen vragen zich bijvoorbeeld af: Hoe zorg ik ervoor dat ik minder word gepest in de klas of online? Wat moet ik doen als een vriend(in) wordt gepest? Waarom pest ik zelf? Heb je ook vragen over pesten?
Je kunt altijd terecht bij De Kindertelefoon. Check hieronder meer info, ervaringen en tips van anderen én wat je kunt verwachten van een gesprek met één van onze vrijwilligers.
Op ons forum praten kinderen en jongeren over alles met elkaar, dus ook over pesten. Hieronder lees je tips die zij aan elkaar gaven.
“Blokkeer de pesters, meld ze bij Whatsapp en Insta, maak screenshots die je kunt gebruiken als bewijs om te delen met bijvoorbeeld je mentor of ouders.”
“Ik denk dat je er zo min mogelijk energie aan moet geven. Alles wat je energie geeft groeit. Als je er niet op in gaat en gewoon doet wat je doet is de lol er snel af.”
“Blijf wie je bent en ga jezelf voor niemand veranderen. Weet dat je het waard bent om gelukkig te zijn.”
“Hoe moeilijk het ook is, heb vertrouwen in jezelf. Piekeren over wat anderen van je denken helpt niet."
"Praat erover! Vertel het aan iemand die je vertrouwt of praat met De Kindertelefoon."
Wij krijgen vaker de vraag: wat is het verschil tussen plagen en pesten? Wat voor de één als plagen kan voelen, ervaart de ander als pesten. Volgens Pestweb zijn er wel een paar belangrijke verschillen:
niet elke dag en het duurt niet lang. Pesten kan wel weken of maanden achter elkaar duren.
niemand is de baas. De pester is vaak sterker of ouder, heeft een grote mond en anderen kijken misschien tegen diegene op.
en is daarom vaak leuk en grappig. De pester wil pijn doen, vernielen of kwetsen.
soms plaagt de één, dan de ander. Pesten gebeurt vaak in een groep, waarbij dezelfde persoon steeds de klos is.