DE KINDERTELEFOON, VOOR ALLES WAT JE BEZIGHOUDT IN DEZE CORONATIJD

 

Hé! Wat goed dat je een kijkje komt nemen op de speciale coronapagina van De Kindertelefoon. We snappen dat deze tijd best wel spannend en onzeker is. Misschien maak je je wel zorgen om familie of vrienden, school of voel je je alleen en is het thuis niet fijn.

Daarom is De Kindertelefoon er juist nu! Op deze pagina vind je updates voor kinderen en jongeren en antwoorden op veelgestelde vragen (onderaan).


Contact?

Je mag over alles praten met onze vrijwilligers, elke dag tussen 11.00 en 21.00. Bel gratis en anoniem 0800-0432 of kom chatten. Het kan soms zijn dat je eventjes moet wachten, omdat veel kinderen ons proberen te bereiken. Als je met leeftijdsgenoten ervaringen uit wil wisselen, kun je met elkaar praten op het forum. Je mag natuurlijk ook gewoon even rondkijken!

 

RECENTE UPDATES

Leerlingen en leraren bezorgd over corona op middelbare scholen

 
Volgende week gaan de scholen in regio Noord weer open. Voor de zomer moesten leerlingen op de middelbare school nog afstand houden en in kleinere groepen naar school. Straks hoeft dat allemaal niet meer. Leraren en leerlingen maken zich daar zorgen over.

Vanavond is er weer een persconferentie over corona

 
Premier Rutte en minister de Jonge geven vanavond weer een persconferentie over corona. Sinds een paar weken raken meer mensen in Nederland besmet. Deskundigen maken zich daar zorgen over.

Deze school heeft een speciale handenwasstraat!

 
Op een basisschool in Barendrecht is een handenwasstraat gebouwd. Daarin kunnen 7 kinderen tegelijk hun handen wassen.
Vanwege het corona-virus moeten de leerlingen vaker hun handen wassen en op deze manier gaat dat lekker snel.

Toch weer corona-besmettingen in Nieuw Zeeland

 
Na weken corona-vrij te zijn geweest, zijn er in Nieuw-Zeeland toch weer twee mensen met het virus. Het gaat om twee vrouwen die in het Verenigd Koninkrijk zijn geweest.
De vrouwen zijn familie en komen uit Nieuw-Zeeland. Ze waren op bezoek in het Verenigd Koninkrijk. Daar hebben ze het virus waarschijnlijk gekregen.

Premier Rutte: 'Jullie mogen meedenken over de corona-maatregelen'

 
Premier Rutte gaf gisteren tijdens de persconferentie kinderen en jongeren een compliment. Hij zegt dat iedereen zich goed aan de regels heeft gehouden en dat daardoor minder mensen in het ziekenhuis liggen. Ook heeft hij gevraagd of kinderen en jongeren willen meedenken over de corona-regels.

Moet je op school voortaan 1,5 meter afstand houden?

 
14 april 2020 | 12:50
Veel mensen vragen zich af wanneer de scholen weer opengaan. De regering maakt dat volgende week bekend. De scholen zijn in ieder geval tot en met de meivakantie gesloten. Hoe zit het eigenlijk met afstand houden, als je weer naar school kunt?

VEEL GESTELDE VRAGEN

Het is helemaal niet raar als je vragen hebt. Misschien vraag je je af waarom sommige maatregelen nog gelden. Of weet je niet goed wat je nu wel en niet kunt doen met je vrienden. Daarom geven we hieronder antwoorden op veelgestelde vragen in samenwerking met het Nederlands Jeugdinstituut. Staat je vraag er niet tussen? Je mag altijd met De Kindertelefoon bellen (0800-0432) of chatten, of praat met elkaar op het forum.

Heb je een vraag over het coronavirus en je gezondheid of die van iemand anders? Dan kun je ook gratis en anoniem chatten met JouwGGD.

Als we de maatregelen nu allemaal zouden loslaten, zou het aantal besmette mensen weer heel erg snel toenemen. En dat willen we natuurlijk voorkomen. Daarom worden de maatregelen in kleine stappen versoepeld.

Het RIVM houdt bij hoe het gaat met de verspreiding van het coronavirus en of deze niet te snel gaat.  Zo houden ze bij hoeveel mensen er op de Intensive Care (IC) liggen in het ziekenhuis. Ook berekenen ze het R-getal. Dat is het reproductiegetal, ook wel de besmettingfactor genoemd. Dat cijfer zegt hoeveel andere mensen één persoon met het coronavirus gemiddeld besmet.

Ja, dat mag. Binnen en buiten. Bijvoorbeeld turnen, volleybal, tafeltennis en klimmen. Ook wedstrijden mogen weer. De kleedkamers en kantines mogen ook weer open. Vaders en moeders houden wel anderhalve meter afstand van elkaar. 

Soms is het thuis niet zo fijn. Of maak je je zorgen om een vriend(in). Spanningen en ruzies... maar ook geweld en misbruik. De spanningen kunnen na zo'n gekke periode hoog oplopen. Het kan dan ook lastig zijn om daar thuis over te praten. Zoek dan een maatje. Wie kan er goed naar jou luisteren? Iemand van school? Een vriend of vriendin? De huisarts? Of praat je liever met een onbekende, bijvoorbeeld:

 • Bel gratis en anoniem 0800-0432 om met een vrijwilliger van De Kindertelefoon te praten. Chatten kan hier. Met leeftijdsgenoten praten kan op het forum.
 • Vragen over je gezondheid? Dan kun je ook chatten via JouwGGD.
 • Als er sprake is van geweld, kun je ook chatten met hulpverleners van Fier. Hier kun je (anoniem) je verhaal delen, geven ze jou informatie en helpen je als je dat wilt.
 • Zit er iemand aan je en voelt dat niet oké? Kijk dan eens bij Centrum Seksueel Geweld. Je kunt gratis en anoniem bellen met 0800-0188 of chatten in de avond.

Heb je daar niet genoeg aan? Merk je dat het niet goed met je gaat, je slaapt slecht, je bent erg somber? Bel dan met de huisarts of het wijkteam. Als je die nummers niet kan vinden en de nood is heel hoog, bel dan 112. Daar zijn altijd mensen die naar je luisteren en willen dat het goed met je gaat. Wacht in zo'n geval niet met bellen.

Ja, dat kan. Ben je ouder dan 12 jaar? Dan moet je wel anderhalve meter afstand houden.

Let ook hierop:

 • Is het druk op de plek waar je hebt afgesproken? Keer om en zoek een andere plek op met je vrienden.
 • Houd altijd anderhalve meter afstand van je vrienden. Je kunt een boete en aantekening krijgen als je met drie personen of meer bent en dit niet doet. Een aantekening kan op je strafblad komen en kan gevolgen hebben bij het vinden van een stage of baan. De boete is voor jongeren tussen 13 en 18 jaar 95 euro. En voor jongeren vanaf 18 jaar 395 euro. 
 • Zorg dat andere mensen ook genoeg ruimte hebben om anderhalve meter afstand te houden. Ga dus niet midden op de stoep staan met je vrienden. Wees extra voorzichtig met mensen van 70 jaar of ouder, zij kunnen ernstig ziek worden van corona. Geef ze de ruimte.
 • Geef elkaar geen hand of boks.
  Heb je klachten (keelpijn of hoesten of een loopneus of neusverkoudheid) of verhoging of koorts boven de 38 graden en/of benauwdheidsklachten? Blijf dan binnen. Je mag pas weer naar buiten als je 24 uur lang geen klachten meer hebt.
 • Is er iemand bij jou thuis met verkoudheidsklachten én meer dan 38 graden koorts en/of benauwdheid? Ook dan moet je binnen blijven. Als uitzondering mogen huisgenoten zonder verkoudheidsklachten wel snel een boodschap doen.

Veel jongeren en jongvolwassenen voelen zich op dit moment eenzamer dan normaal, doordat ze minder sociaal contact hebben. Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de jongeren nu meer gevoelens van eenzaamheid heeft. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat ze nu minder sociale activiteiten hebben dan voor de corona-crisis.

Als jij je alleen voelt, ben je dus zeker niet de enige. Wist je trouwens dat het heel normaal is als je je soms eenzaam voelt? Normaal gesproken voelt ongeveer 40-70% van de jongeren zich wel eens zo. Dit gevoel verdwijnt vaak na een tijdje weer. Hoewel het vervelend is, is er dus nog geen reden voor paniek.

Tips voor wat je kunt doen aan eenzaamheid


Spreek op 1,5 meter afstand of digitaal af
Probeer met vrienden en andere belangrijke personen in contact te blijven. Bijvoorbeeld op de tijdstippen waarop jullie contact of de activiteit normaal plaatsvond. 

Maak elke dag contact
Probeer elke dag iemand te spreken via app, een (video)belletje, spraakbericht via Whatsapp, of op een andere manier. Stel voor om op vaste momenten contact te hebben. Voel je je vooral eenzaam op bepaalde momenten, zoals tijdens het avondeten? Nodig iemand digitaal uit aan je tafel. Meld je aan op de site Stay Connected om in contact te komen met andere jongeren. Of laat een berichtje achter op het forum van de website eenzame jongeren.

Praat erover
Laat mensen weten hoe je je voelt. Of laat ze weten dat je gewoon even een praatje wilt maken. Houd in gedachten: mensen willen echt naar je luisteren of je helpen. Heb je niemand waarmee je kunt praten? Je kunt elke dag gratis en anoniem met ons bellen, chatten of met andere erover praten op het forum.

Ga naar buiten
Ga elke dag even naar buiten. Door te bewegen en naar buiten te gaan voel je je echt beter. Je mag ook weer buiten sporten. Misschien vind je het leuk om mee te doen met een sportles buiten?

Kijk naar wat er wel goed gaat
Schrijf elke dag iets kleins op wat die dag wél leuk, mooi, grappig of gezellig was. Zo creëer je positive vibes!

We willen allemaal dat kinderen en jongeren een fijne plek hebben om te leren en te relaxen. School is daarom ook heel belangrijk. We weten niet hoe lang het duurt voordat het coronavirus helemaal verdwenen is. Er zijn nog geen medicijnen of vaccin tegen het virus. Gelukkig weten we dat kinderen minder vaak het coronavirus krijgen en minder ziek worden van het virus. De experts vinden het veilig dat kinderen weer naar school gaan. Ook minister-president Rutte vindt het een goed idee als de scholen weer open gaan.

Helemaal zoals het was, dat is het nog niet. Elke school zorgt dat kinderen veilig naar school kunnen. Er zijn regels op school. Vaak je handen wassen, dat helpt al! En natuurlijk hoesten en niezen in je elleboog. En thuis blijven als je verkouden bent of iemand bij jou thuis koorts heeft of benauwd is. Natuurlijk doet iedereen op school zijn best om het zo gewoon en gezellig mogelijk te maken.

Nee, dat is niet de bedoeling. Iedereen komt zoveel mogelijk met de fiets of lopend naar school. Kun je écht niet op de fiets of lopend naar school komen? Vraag dan een van je ouders of ze je met de auto kunnen brengen. Kan dat ook écht niet? Geef dit dan aan bij jouw mentor. Dan kunnen jullie samen met de school een oplossing zoeken.

Elke leerling krijgt weer af en toe les op school vanaf 2 juni. Dit geldt ook voor het voortgezet speciaal onderwijs. Het kan per school en per leerling verschillen hoe vaak er op school les is. Scholen moeten de RIVM-richtlijnen volgen. Ook houden ze rekening met leraren die ziek zijn, of in de risicogroep vallen. Voor sommige vakken is het makkelijker om online les te geven dan andere. De ene leerling kan de stof makkelijker online bijhouden dan de andere. Dus het kán zijn dat het naar school gaan verschilt per school, klas of leerling.

Nee, dat hoeft niet. Het is natuurlijk niet gek dat je een beetje bang bent, want het is een bijzondere tijd. Iedereen heeft het erover, thuis, op school, op tv en op internet. En er zijn bijzondere maatregelen in het land. Alle restaurants en bioscopen zijn bijvoorbeeld dicht de komende weken.

Vooral oudere mensen of mensen die al ziek zijn kunnen ziek worden van het coronavirus. Kinderen en jongeren krijgen vaak alleen lichte klachten, zoals verkoudheid. Benieuwd naar hoe het is om als kind het coronavirus te hebben (en alweer beter te zijn)? Kijk dan dit filmpje op NOS Jeugdjournaal.

Alle mensen in Nederland doen hard hun best om te zorgen dat niet teveel mensen tegelijk ziek worden. Zodat het niet te druk wordt in het ziekenhuis. Iedereen helpt een handje mee. Door goed afstand van elkaar te houden, bijvoorbeeld in de supermarkt. Door zoveel mogelijk thuis te werken, als dat kan. En het belangrijkste: door thuis te blijven als je verkouden bent, moet niezen, hoest, last van je keel hebt, verhoging of koorts hebt, of benauwd bent. Als iemand in huis verkouden is, koorts heeft en/of benauwd is, blijft iedereen thuis. Samen helpen we elkaar!

Maak je je toch nog zorgen? Praat erover met je ouders, vrienden of andere mensen die belangrijk voor je zijn. Je kan ook eens meepraten met andere kinderen op ons forum!

Kinderen onder de 12 jaar hoeven inmiddels geen 1,5 meter afstand meer van elkaar te houden. Goed nieuws als je wil sporten of leuke dingen wil doen!

Jongeren tussen de 13 en 18 moeten wél 1,5 meter afstand van elkaar houden, behalve tijdens sporten (onder begeleiding van een coach of professional - waar je dan wel weer afstand van moet houden).

De afstand is om te zorgen dat mensen het coronavirus niet aan elkaar doorgeven. Als iemand hoest of niest, komen kleine druppeltjes met coronavirus in de lucht. Die druppeltjes kun je inademen. Als je niest komen deze druppels vaak niet verder dan ongeveer 1,5 meter. Het is daarom belangrijk ook geen handen te schudden. Check de animatie hieronder:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim.

Als er bij het nieuws staat van wie het bericht is, bijvoorbeeld van de Universiteit Groningen, kun je op de website van de universiteit kijken of het bericht daar ook staat. Ook kun je bij andere officiële nieuwssites, zoals het JeugdjournaalNOS op 3 of Kidsweek, zien of de informatie klopt. Of praat er met je ouders over.

Bij het Jeugdjournaal en de Kidsweek werken ervaren journalisten die goed nadenken over wat voor nieuws ze brengen en hoe ze het jou vertellen. In dit bericht van Kidsweek leggen ze van 5 berichten uit waarom deze niet waar zijn. Deze journalisten houden zich aan feiten en ze proberen mensen niet extra bang te maken door bijvoorbeeld ‘monster-virus’ te zeggen.

NIET GEVONDEN WAT JE ZOCHT?

Kijk dan ook eens op ons forum of praat gratis en vertrouwelijk via: 0800-0432 of via de chat.

Hé, welkom!

We plaatsen cookies om de website goed te laten werken én te verbeteren, niet om jou te volgen. Meer weten? Klik hier.