NIEUWS

VOORJAAR 2020: MEER GESPREKKEN OVER KINDERMISHANDELING

Onderzoek De Kindertelefoon: 1 op de 3 kinderen voelt zich niet gehoord of serieus genomen


Utrecht, 18 november 2020 – In de maanden april, mei en juni voerde De Kindertelefoon aanzienlijk meer gesprekken over huiselijk geweld, incest en verwaarlozing. Kinderen die hierover contact opnamen voelden zich in hun eigen omgeving niet altijd gehoord of serieus genomen. Dit blijkt uit recent onderzoek van De Kindertelefoon op basis van chats en forumtopics. Dit maakt
De Kindertelefoon bekend in de Week tegen Kindermishandeling.

Toename gesprekken
In 2020 namen kinderen gemiddeld 15 keer per dag contact op over huiselijk geweld, 5 keer over incest en 2 keer over verwaarlozing. Meisjes in de leeftijdsgroep 13-15 jaar belden en chatten hierover het vaakst. De meeste gesprekken over deze thema’s werden gevoerd in de maanden april, mei en juni. Dit waren substantieel meer gesprekken dan in dezelfde maanden in 2019 en 2018.

Niet gehoord of serieus genomen
Kinderen ervaren een drempel om te vertellen over hun onveilige thuissituatie, weet Roline de Wilde, directeur van De Kindertelefoon: “Veel kinderen kampen met gevoelens van angst, verdriet, schaamte en machteloosheid. Vaak doen ze bij ons voor de eerste keer hun verhaal. Uit een steekproef blijkt dat ruim 40% van de kinderen die contact met ons opnam al wel iemand in vertrouwen had genomen. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een vriend, mentor of familielid. Helaas blijkt dat ruim 1 op de 3 zich daarbij niet gehoord of serieus genomen voelt”.

Gevolgen
Het onderzoek van De Kindertelefoon laat ook zien dat kinderen verschillende gevolgen kunnen ervaren door huiselijk geweld en kindermishandeling. Zo praten zij over onzekerheid, concentratieproblemen op school en slaapproblemen. Ook geven kinderen in chats aan last te hebben van depressieve gevoelens (9%) en te kampen met gedachten aan zelfdoding (13%).


Onderzoek
Om inzicht te krijgen in het thema kindermishandeling heeft De Kindertelefoon geanonimiseerde chats en forumtopics uit 2020 onderzocht. Middels een combinatie van kwalitatief en kwantitatief onderzoek zijn in totaal bijna 3.500 casussen bekeken: 3.200 chats en 255 forumtopics. Omdat kinderen bij De Kindertelefoon in vertrouwen praten zijn de geanalyseerde data en gesprekken nooit te herleiden naar personen. Lees hier meer over het onderzoek.

Over De Kindertelefoon
De Kindertelefoon is dé plek in Nederland waar kinderen van 8 tot 18 jaar gratis en vertrouwelijk kunnen praten over onderwerpen die ze niet durven, kunnen of willen bespreken in hun eigen omgeving. Speciaal opgeleide vrijwilligers voeren gesprekken via telefoon en chat. Ook heeft De Kindertelefoon een zeer drukbezocht forum waar jongeren elkaar, op een veilige plek, kunnen helpen.

Hé, welkom!

We plaatsen cookies om de website goed te laten werken én te verbeteren, niet om jou te volgen. Meer weten? Klik hier.