Meer hulp Meldknop.nl

Vragenkast

Vragenkast

Thuis en Familie

Nieuwe familie

Als je vader of moeder opnieuw gaat trouwen, is de nieuwe vrouw of man jouw stiefouder. De kinderen van je stiefouder zijn dan je stiefbroertjes of stiefzusjes.

Wat zijn halfbroertjes en halfzusjes?

Halfbroertjes en halfzusjes zijn kinderen die alleen dezelfde vader of alleen dezelfde moeder hebben. Je hebt dan allebei dezelfde vader, maar een andere moeder. Of dezelfde moeder, maar een andere vader.

Ik vind mijn stieffamilie niet leuk!

Kun je niet goed opschieten met je stieffamilie? Praat er dan over met je ouders. Vertel wat je niet leuk vindt en waarom. En praat ook over de dingen die je wel leuk vindt aan je stieffamilie.

Het is wennen aan het nieuwe gezin

Als je een stiefvader of stiefmoeder krijgt en misschien ook nieuwe broertjes en zusjes, zal het een tijdje duren voor je aan elkaar gewend bent. Probeer je best te doen om het gezellig te houden. Dat maakt het makkelijker voor iedereen!

Praat samen over wat niet goed gaat

En bedenk: zij moeten ook wennen aan de nieuwe situatie. Ook voor hen is het misschien lastig. Probeer met je nieuwe broertjes en zusjes te praten als je iets niet leuk vindt. Kom je er samen niet uit? Praat er dan over met je vader of moeder.

Papa- en mama-tijd

Nu je je vader of moeder moet delen met je stieffamilie, heb je misschien minder tijd met z'n tweetjes. Spreek daarom af dat je zo nu en dan samen een dagje hebt, zonder de anderen.

Kijk ook eens bij:

Heeft de vragenkast je geholpen? Laat het ons weten!

Wij horen graag of je wat hebt gehad aan het antwoord uit de vragenkast. Als je nog tips hebt, vul dan het formulier in.

we zijn er voor jou

De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8-18 jaar die in vertrouwen willen praten. Je kunt met ons bellen en chatten of een bericht plaatsen op de website.

Als je met ons belt of chat, praat je met een speciaal getrainde Kindertelefoon-medewerker. Zij luisteren naar je. Op deze website kun je ook een bericht posten of zelf reageren op andere kinderen en jongeren.

Chat of bel 0800-0432 (gratis & anoniem)
Dagelijks van 11.00-21.00 uur

Verberg