Meer hulp Meldknop.nl

Vragenkast

Vragenkast

Thuis en Familie

Mijn ouders gaan scheiden

Als je ouders verteld hebben dat ze gaan scheiden, ben je vast erg geschrokken. Misschien ben je ook boos, verdrietig of teleurgesteld. Je vraagt je misschien af: en wat gebeurt er nu met mij?

Je gevoelens gaan voorbij

Ook al lijkt het nu misschien niet zo, je verdriet en boosheid gaan weer voorbij. Je zult vanzelf wennen aan je nieuwe leven.

Wat kan ik doen?

Blijf doen wat je altijd al deed. Ga naar school en speel met vriendjes en vriendinnetjes. Praat ook met je ouders over hoe het leven over een tijdje zal zijn. En maak afspraken over wat jullie nog samen kunnen doen.

Praat over de scheiding

Het is belangrijk dat je over je gevoel praat. Het liefst natuurlijk met je ouders. Als je dat moeilijk vindt, kun je ook praten met anderen. Bijvoorbeeld met vriendjes en vriendinnetjes of hun ouders. Of met je juf of meester, of met een oom of tante.

Praat met de Kindertelefoon

Je kunt ook gratis bellen en chatten met de Kindertelefoon: 0800-0432.

Schrijf over je gevoel

Vind je het moeilijk om over je gevoel te praten? Schrijf er dan over. Bijvoorbeeld in een dagboek. Of schrijf een gedicht, een liedje of een rap.

Is het mijn schuld dat mijn ouders gaan scheiden?

Nee. Onthoud goed dat het niet nooit de schuld van de kinderen is als ouders gaan scheiden. Scheiden is altijd een beslissing van de ouders, omdat ze niet meer met elkaar kunnen of willen leven.

Kijk ook eens bij:

Heeft de vragenkast je geholpen? Laat het ons weten!

Wij horen graag of je wat hebt gehad aan het antwoord uit de vragenkast. Als je nog tips hebt, vul dan het formulier in.

we zijn er voor jou

De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8-18 jaar die in vertrouwen willen praten. Je kunt met ons bellen en chatten of een bericht plaatsen op de website.

Als je met ons belt of chat, praat je met een speciaal getrainde Kindertelefoon-medewerker. Zij luisteren naar je. Op deze website kun je ook een bericht posten of zelf reageren op andere kinderen en jongeren.

Chat of bel 0800-0432 (gratis & anoniem)
Dagelijks van 11.00-21.00 uur

Verberg