Meer hulp Meldknop.nl

Vragenkast

Vragenkast

Mijn lichaam

Meisjes

Je hebt vast al ontdekt dat meisjes anders zijn dan jongens. Nu je ouder wordt, worden die verschillen groter.

De puberteit

Een meisje komt in de pubertijd tussen ongeveer 8 en 13 jaar. Je krijgt dan lichaamshaar en borsten, je wordt ongesteld en je gaat ineens sneller groeien.

Wat is normaal?

Jouw lichaam groeit op zijn eigen manier. Je kunt dus eerder of later in de puberteit komen dan klasgenoten. Jezelf met hen vergelijken heeft daarom geen zin.

Wanneer krijg ik lichaamshaar?

Het maakt niet uit of je een meisje of een jongen bent, iedereen krijgt lichaamshaar. Bij meisje begint dit te groeien tussen de 8 en 13 jaar.

Wanneer krijg ik borsten?

Bij de meeste meisjes beginnen borsten te groeien tussen hun 8e en 13e jaar. Soms doen borsten een beetje pijn als ze groeien.

Wanneer word ik ongesteld?

Een meisje wordt ongesteld tussen ongeveer 10 en 16 jaar. Als je ongesteld moet worden of ongesteld bent, kun je last krijgen van buikpijn, hoofdpijn of vermoeidheid. Dat hoort er allemaal bij. Heb je er veel last van? Maak dan een afspraak met je huisarts.

Heb je vragen?

Heb je vragen over de puberteit of over je lichaam? Praat dan met iemand die je vertrouwt zoals je ouders, een oom of tante of de juf of meester. Je kunt ook gratis bellen (0800-0432) en chatten met de Kindertelefoon.

Kijk ook eens bij:

Heeft de vragenkast je geholpen? Laat het ons weten!

Wij horen graag of je wat hebt gehad aan het antwoord uit de vragenkast. Als je nog tips hebt, vul dan het formulier in.

we zijn er voor jou

De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8-18 jaar die in vertrouwen willen praten. Je kunt met ons bellen en chatten of een bericht plaatsen op de website.

Als je met ons belt of chat, praat je met een speciaal getrainde Kindertelefoon-medewerker. Zij luisteren naar je. Op deze website kun je ook een bericht posten of zelf reageren op andere kinderen en jongeren.

Chat of bel 0800-0432 (gratis & anoniem)
Dagelijks van 11.00-21.00 uur

Verberg