Meer hulp Meldknop.nl Bel gratis en anoniem 0800 - 0432 of chat
Meer hulp Meldknop.nl

Topics

Ask & Find

Wonen, Werken & Geld

Op jezelf wonen en op kamers gaan, hoe zit dat?

Ga je straks op jezelf wonen als je 18 wordt of gaat studeren? Dan zijn er een paar dingen waar je alvast over na kunt denken.

Kamer in een studentenhuis

Je kunt ervoor kiezen om op kamers te gaan in een studentenhuis. Ken je familie of vrienden in de stad waar je wilt gaan wonen? Vraag hen dan om voor jou in de gaten te houden of er ergens een leuke kamer vrijkomt. Misschien kunnen ze een goed woordje voor je doen.

Online studentenkamer zoeken

Op social media zetten veel jongeren hun kamers te huur als ze gaan verhuizen. Ook zijn er speciale websites voor studentenwoningen. Kijk voor je een account aanmaakt naar de inschrijfkosten. Die kunnen namelijk best hoog zijn.

Hospiteren, wat is dat?

Vaak moet je 'hospiteren' om een kamer te krijgen. Dan word je samen met alle andere kandidaten uitgenodigd voor een 'hospiteeravond'. Daar kiezen de bewoners van het studentenhuis wie hun nieuwe huisgenoot wordt.

Tip: hospiteren kost veel tijd en je moet er vaak voor reizen. Probeer daarom zoveel mogelijk visites op eenzelfde dag te regelen.

Huren bij een woningcorporatie

Je kunt ook een kamer huren bij een woningcorporatie in de woonplaats. Woningcorporaties zijn stichtingen of verenigingen die woningen verhuren of verkopen.

  • Het voordeel daarvan is dat woningcorporaties zich moeten houden aan de wet- en regelgeving van de gemeente. Zij worden daar ook regelmatig op gecontroleerd.
  • Het nadeel is dat de wachtlijsten van zulke kamers vaak erg lang zijn, vooral in de grote steden. Soms kan het wel jaren duren voordat je een woning krijgt toegewezen.

Tip: weet je al in welke stad je wilt gaan studeren, schrijf je dan nu al in.

Wat kost zelfstandig wonen?

Als je op kamers gaat, betaal je elke maand huur. De huur is al snel honderden euro’s per maand. Daarnaast betaal je vaste lasten, zoals gas, water, en stroom. Maar soms zit dit al bij de huur in. Vraag het van tevoren even aan je huisbaas.

Ook heb je kosten voor bijvoorbeeld internet en verzekeringen . Kijk ook op Nibud.nl voor meer informatie over wat je allemaal moet regelen.

Je kamer inrichten

Als je meubels nodig hebt, kun je nieuwe kopen of een kijkje nemen bij de kringloopwinkel. Hier hebben ze voor weinig geld vaak genoeg spullen die met een likje verf weer prima bruikbaar zijn. En ook via internet kun je leuke (tweedehands) meubels kopen.

Het is handig om hier ruim van te voren voor te gaan sparen .

Alles zelf doen

Op jezelf wonen betekent ook zelf schoonmaken, koken, boodschappen doen, enzovoort. Je kunt met je huisgenoten afspreken dat je om de beurt kookt en schoonmaakt. Zo bespaar je vaak geld, en het is nog gezellig ook.

 

Deze info is goed!

Keurmerk infovoorjongeren v2 (2).pngDe info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!

Heeft de ask & find je geholpen? Laat het ons weten!

je staat er niet alleen voor

De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8-18 jaar die in vertrouwen willen praten. Je kunt met ons bellen en chatten of een bericht plaatsen op het forum.

Als je met ons belt of chat, praat je met een speciaal getrainde vrijwilliger. Zij luisteren naar je. Op doordeweekse avonden kun je ook met een jonge medewerker chatten. Dit zijn getrainde vrijwilligers tussen de 16 en 19 jaar oud. Op het forum kan je een bericht posten of zelf reageren op andere kinderen.

Chat of bel 0800-0432 (gratis & anoniem)
Dagelijks van 11.00-21.00 uur

Verberg