Meer hulp Meldknop.nl Bel gratis en anoniem 0800 - 0432 of chat
Meer hulp Meldknop.nl

Topics

Ask & Find

School & Toekomst

Stagelopen

Bij veel mbo- en hbo-opleidingen doe je één of meerdere stages. Ook op de middelbare school loop je al stage.

Wat leer je van een stage?

Door stage te lopen doe je kennis en ervaring op van het werk en de bedrijfstak waarvoor jij leert. Ook merk je tijdens een stage of je het werk leuk vindt. Je maakt het dan in het echt mee. En het grote voordeel van een stage is: fouten maken mag.

Hoe vind ik een stageplek?

Vaak helpt school je met het vinden van een stage. Bedrijven kunnen hun stageplekken bij de school aanmelden. Soms is er een stage-vacaturebank of een stagemarkt. In het mbo is er vaak een stagebureau.

Is er een bedrijf waar jij heel graag stage wilt lopen, maar die geen stage aanbiedt? Neem dan zelf contact op met dat bedrijf. Bijvoorbeeld door te bellen, langs te gaan, of door een (sollicitatie)brief te sturen. Overleg dit wel even met je mentor of leraar op school.

Rechten en plichten van stagelopers

Voordat je begint, teken je een stageovereenkomst. Dit is een contract tussen jou, je school en het stagebedrijf. In dit contract staan afspraken over:

 • de werktijden;
 • welke werkzaamheden je gaat doen;
 • wie je begeleider is;
 • de eventuele stagevergoeding die je krijgt;
 • wat er gebeurt als je ziek wordt tijdens de stage.

Stagevergoeding

Bedrijven zijn niet verplicht om een stagevergoeding te geven. Veel bedrijven doen dit wel. Vraag ernaar bij jouw stagebedrijf.

Tips voor een succesvolle stage

 • Kom op tijd.
 • Wees vriendelijk en beleefd.
 • Laat zien dat je er zin in hebt.
 • Stel vragen als je iets niet begrijpt.
 • Laat je smartphone in je tas, of zet hem uit.
 • Houd je aan de gemaakte afspraken.

Vrijwillige stage

Als je klaar bent met je opleiding, maar nog geen werk kunt vinden, kun je een vrijwillige stage doen. Je verdient dan natuurlijk niet zoveel als bij een echte baan. Maar je doet wel werkervaring op. Zo maak je bij een volgende sollicitatie meer kans.

En wie weet leer je door die stage weer mensen kennen die je verder kunnen helpen bij het zoeken naar een baan .

Problemen op je stage?

Misschien maak jij iets vervelends mee op jouw stageadres. Je kunt daar het beste over praten met je stagebegeleider, de stagecoördinator of je mentor. Die kunnen je helpen. Ook als je een klacht wilt indienen.

 

Deze info is goed!

Keurmerk infovoorjongeren v2 (2).pngDe info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!

Heeft de ask & find je geholpen? Laat het ons weten!

je staat er niet alleen voor

De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8-18 jaar die in vertrouwen willen praten. Je kunt met ons bellen en chatten of een bericht plaatsen op het forum.

Als je met ons belt of chat, praat je met een speciaal getrainde vrijwilliger. Zij luisteren naar je. Op doordeweekse avonden kun je ook met een jonge medewerker chatten. Dit zijn getrainde vrijwilligers tussen de 16 en 19 jaar oud. Op het forum kan je een bericht posten of zelf reageren op andere kinderen.

Chat of bel 0800-0432 (gratis & anoniem)
Dagelijks van 11.00-21.00 uur

Verberg