Meer hulp Meldknop.nl Bel gratis en anoniem 0800 - 0432 of chat
Meer hulp Meldknop.nl

Topics

Ask & Find

School & Toekomst

Problemen met leren

Niet iedereen leert even makkelijk. Je leert op je eigen manier en op je eigen tempo. Dat is heel normaal. Je hoeft je er dus niet voor te schamen als leren bij jou moeilijker gaat dan bij anderen.

Tips om je beter te concentreren

Vind je het moeilijk om je te concentreren? Waarom is dat zo, denk je? Misschien kun je daar iets aan doen. Bijvoorbeeld:

  • Is er thuis altijd veel drukte? Vraag dan aan je vader of moeder of ze daar iets aan kunnen doen. Bijvoorbeeld dat tussen vier en zes uur 's middags de tv niet aan mag staan, zodat jij je huiswerk kunt maken.
  • Word je afgeleid door je telefoon ? Hoe moeilijk het ook is: zet 'm toch even uit. Je reageert later wel op alle berichten.
  • Je hebt er misschien geen zin in, maar neem wat meer de tijd om je huiswerk te maken.
  • Neem elke 50 minuten 10 minuten pauze. Ontspanning is ook belangrijk. Daarna kun je weer beter leren.
  • Probeer eens voorin de klas te gaan zitten. Je kunt dan beter opletten en meeschrijven. Dat helpt weer bij het maken van je huiswerk.
  • Je kunt ook huiswerk maken in de bibliotheek. Daar is het heel rustig.

Moeite met een vak

Heb je moeite met huiswerk maken? Of met een vak waar je gewoon minder goed in bent? Ga erover in gesprek met je mentor of met de leraar van het vak waar je moeite mee hebt. Samen kun je een oplossing zoeken. Bijvoorbeeld bijles of huiswerkbegeleiding. Je kunt ook hulp vragen aan je vader, moeder, broer of zus. Of aan iemand uit jouw klas die beter in dat vak is dan jij.

Wat als het echt niet goed gaat?

Het kan zijn dat er meer aan de hand is. Misschien heb je last van bijvoorbeeld ADHD, dyslexie , dyscalculie, of faalangst. Soms kan de school een onderzoek doen om te kijken wat er is. Soms is het beter om naar de huisarts te gaan. Die doet zelf onderzoek of verwijst je naar een psycholoog of pedagoog. Met onderzoek wordt vastgesteld waarom leren of concentreren voor jou moeilijk is. Daarna krijgen jij, je ouders en je school tips die kunnen helpen om ermee om te gaan. Samen kun je een plan maken en eventueel hulp inschakelen. Zo kun jij toch zo goed mogelijk leren.

Als je vaak hoofdpijn hebt of moeite hebt met lezen, heb je misschien een bril nodig. Of je bril heeft niet meer de juiste sterkte. Wil je dit zeker weten, laat dan je ogen meten door een opticien.

Leren omgaan met leerproblemen

Het is niet leuk om te merken dat iets moeilijk voor je is. Soms duurt het even voordat je er goed mee om kunt gaan. Het helpt om erover te praten met je ouders of iemand op school. 

 

Deze info is goed!

Keurmerk infovoorjongeren v2 (2).pngDe info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!

Heeft de ask & find je geholpen? Laat het ons weten!

je staat er niet alleen voor

De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8-18 jaar die in vertrouwen willen praten. Je kunt met ons bellen en chatten of een bericht plaatsen op het forum.

Als je met ons belt of chat, praat je met een speciaal getrainde vrijwilliger. Zij luisteren naar je. Op doordeweekse avonden kun je ook met een jonge medewerker chatten. Dit zijn getrainde vrijwilligers tussen de 16 en 19 jaar oud. Op het forum kan je een bericht posten of zelf reageren op andere kinderen.

Chat of bel 0800-0432 (gratis & anoniem)
Dagelijks van 11.00-21.00 uur

Verberg