Meer hulp Meldknop.nl Bel gratis en anoniem 0800 - 0432 of chat
Meer hulp Meldknop.nl

Topics

Ask & Find

School & Toekomst

Een opleiding kiezen, hoe doe ik dat?

En dan ben je bijna klaar met je middelbare school en moet je kiezen wat je later wilt worden. Dit kan best lastig zijn.

De mogelijkheden voor vervolgopleidingen

  • Na het vmbo kun je een mbo-opleiding of een tweede vmbo-opleiding volgen. Je kunt ook doorstromen naar de havo (vanuit vmbo gl/tl).
  • Na de havo kun je een mbo-opleiding of een hbo-opleiding gaan doen. Of doorstromen naar het vwo.
  • Na het vwo kun je een hbo-opleiding of een universitaire opleiding gaan volgen.

Kijk op ROC.nl voor opleidingen en scholen bij jou in de buurt.

Hoe moet ik kiezen? Tips!

  • Praat er eens over met je ouders. Zij kennen jou ook en kunnen misschien goed inschatten wat voor opleiding of beroep bij je past.
  • Doe een beroepskeuzetest. Je mentor en decaan kunnen je hier meer over vertellen. Je kunt daarnaast ook online testen doen zoals op Studiekeuze123.nl.
  • Bezoek de open dagen of meeloopdagen van verschillende opleidingen. Zo krijg je een beeld van de school en van de opleiding.
  • Ken je iemand die de studie al doet? Vraag dan eens wat hij of zij van de studie vindt.
  • Met wie je ook praat, bedenk wel: je maakt je eigen keuze. Het is jouw toekomst.

Wat als je niet kunt kiezen?

Als je na de havo of het vwo echt niet weet wat je wilt, kun je ook een 'tussenjaar' doen. Bijvoorbeeld om te reizen of om vrijwilligerswerk te doen. Je hebt dan mooi de tijd om te onderzoeken wat je echt leuk vindt. 

Bespreek dit van te voren wel met je ouders. Het is natuurlijk fijn als zij er ook achter staan. En reizen kost natuurlijk wel geld.

Geen paniek

Kun je niet kiezen? Of weet je gewoon echt niet of je de goede keuze maakt? Maak je daar dan niet al te druk om. Je bent nog jong.

Als de opleiding toch niet bij je past, of niet zo leuk is als je dacht, dan kun je volgend jaar altijd nog voor iets anders kiezen. Maar bedenk wel: verkeerd kiezen kan je een jaar studiefinanciering kosten.

 

Deze info is goed!

Keurmerk infovoorjongeren v2 (2).pngDe info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!

Heeft de ask & find je geholpen? Laat het ons weten!

je staat er niet alleen voor

De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8-18 jaar die in vertrouwen willen praten. Je kunt met ons bellen en chatten of een bericht plaatsen op het forum.

Als je met ons belt of chat, praat je met een speciaal getrainde vrijwilliger. Zij luisteren naar je. Op doordeweekse avonden kun je ook met een jonge medewerker chatten. Dit zijn getrainde vrijwilligers tussen de 16 en 19 jaar oud. Op het forum kan je een bericht posten of zelf reageren op andere kinderen.

Chat of bel 0800-0432 (gratis & anoniem)
Dagelijks van 11.00-21.00 uur

Verberg