Meer hulp Meldknop.nl Bel gratis en anoniem 0800 - 0432 of chat
Meer hulp Meldknop.nl

Topics

Ask & Find

Roken, Drank & Drugs

Verslaving

Er zijn heel veel dingen waar je verslaafd aan kunt raken: van alcohol , drugs en roken tot sporten , snoepen , gamen , seks en avontuur .

Waarom kun je verslaafd raken?

  • Sommige mensen gebruiken alcohol of drugs om hun problemen te vergeten en weten na lange tijd gebruiken dan niet meer hoe ze zonder alcohol of drugs met hun problemen om kunnen gaan.
  • Het gebruik van alcohol of drugs kan ook een gewoonte worden. Zonder dat je er bij nadenkt, ga je steeds vaker gebruiken. Zo kun je verslaafd worden zonder dat je het goed in de gaten hebt.
  • Je loopt meer kans om verslaafd te raken wanneer een van je ouders of allebei je ouders verslaafd zijn. Ook wanneer je jong begint met alcohol of drugs loop je een grotere kans op verslaving.

Wanneer ben je verslaafd?

  • Het houdt je de hele dag bezig; je kunt bijna nergens anders aan denken.
  • Als je niet kunt gebruiken voel je je erg rot.
  • Je kunt niet minderen of stoppen terwijl je dat wilt.
  • Het contact met vrienden en familie wordt steeds minder. Of je gaat alleen nog maar om met die mensen die ook alcohol of drugs gebruiken.
  • Je gaat situaties waarin je niet kunt gebruiken vermijden.
  • Je bent lichamelijk verslaafd als je ziek wordt wanneer je niet gebruikt.

Denk je dat een verslaving hebt?

Kun je alleen aan je verslaving denken? Heb je het gevoel dat je niet meer zonder kunt? Word je depressief , rusteloos of ziek als je niet gebruikt? Je kunt dan het beste een afspraak maken met je huisarts. Deze kan je doorverwijzen naar de juiste hulp.

Praten over je verslaving

Het is belangrijk om eerst aan jezelf toe te geven dat je een probleem hebt. Probeer erover te praten met iemand die je vertrouwt, zoals vrienden, je ouders of bijvoorbeeld je mentor. Dat is in het begin eng, maar het kan een hele opluchting zijn. Misschien krijg je wel steun en kun je iets aan het probleem gaan doen.

Durf je nog niet met je vrienden of ouders te praten? Dan kun je altijd bellen of chatten met bijvoorbeeld iemand van de Alcohol- of Drugs Infolijn: 0900-1995 (€0,10 p.m).

 

Deze info is goed!

Keurmerk infovoorjongeren v2 (2).pngDe info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!

Heeft de ask & find je geholpen? Laat het ons weten!

je staat er niet alleen voor

De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8-18 jaar die in vertrouwen willen praten. Je kunt met ons bellen en chatten of een bericht plaatsen op het forum.

Als je met ons belt of chat, praat je met een speciaal getrainde vrijwilliger. Zij luisteren naar je. Op doordeweekse avonden kun je ook met een jonge medewerker chatten. Dit zijn getrainde vrijwilligers tussen de 16 en 19 jaar oud. Op het forum kan je een bericht posten of zelf reageren op andere kinderen.

Chat of bel 0800-0432 (gratis & anoniem)
Dagelijks van 11.00-21.00 uur

Verberg