Meer hulp Meldknop.nl Bel gratis en anoniem 0800 - 0432 of chat
Meer hulp Meldknop.nl

Topics

Ask & Find

Roken, Drank & Drugs

Energiedrank

Je kent ze vast wel: de energydrinks die je even een boost geven. Het zal je niet verbazen dat er veel suiker en cafeïne in zitten. Maar is het nou echt zo slecht voor je zoals veel ouders en andere mensen zeggen?

Energiedrank

In een blikje energydrink zit gemiddeld 30 gram suiker. Dit zijn ongeveer acht suikerklontjes. Ook zit er evenveel cafeïne is als in een kop koffie. Hierdoor kun je er verslaafd aan raken. Dit betekent dat je zonder de energiedrank niet goed meer kunt functioneren. Als je veel energiedrankjes drinkt, kun je last krijgen van allerlei klachten, zoals duizeligheid, slapeloosheid, hartkloppingen, paniekaanvallen, hyperactief gedrag, concentratieproblemen en slechte tanden. Of zelfs een cafeïnevergiftiging. Bovendien krijg je na de energieboost vaak juist een energiedip.

In light-energydrinks is de suiker geheel of gedeeltelijk vervangen door zoetstoffen. Daardoor zitten er minder of geen calorieën in. Toch zijn ook de light varianten slecht voor je tandglazuur.

Tips om te minderen

  • Eet meer gezonde dingen zoals fruit, groenten, nootjes, kwark en volkorenbrood. Als je goed voor je lichaam zorgt, voel je je automatisch fitter. En drink vooral water en thee.
  • Zorg dat je voldoende slaapt. Een goede nachtrust geeft je veel energie.
  • Zorg voor voldoende beweging om fit te blijven, bij voorkeur in de buitenlucht.
  • Probeer positief te zijn. Je krijgt dan eerder zin in dingen waarvoor je energie nodig hebt.

Tips om er verstandig mee om te gaan

  • Hoe minder, hoe beter.
  • Drink geen energydrink als je jonger bent dan 13 jaar. Er zit te veel cafeïne in.
  • Ben je tussen 13 en 18 jaar, drink dan niet meer dan één blikje energie drink per dag.
  • Je kunt uitdrogen van energiedrankjes. Drink het daarom niet bij het sporten en drink er water bij.
  • Combineer energydrinks niet met alcohol . Je kunt je nuchterder voelen dan je in werkelijkheid bent.
  • Heb je last van misselijkheid, braken, hartkloppingen en trillen? Dan kan er sprake zijn van een cafeïnevergiftiging. Neem dan contact op met je huisarts.

 

Deze info is goed!

Keurmerk infovoorjongeren v2 (2).pngDe info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!

Heeft de ask & find je geholpen? Laat het ons weten!

je staat er niet alleen voor

De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8-18 jaar die in vertrouwen willen praten. Je kunt met ons bellen en chatten of een bericht plaatsen op het forum.

Als je met ons belt of chat, praat je met een speciaal getrainde vrijwilliger. Zij luisteren naar je. Op doordeweekse avonden kun je ook met een jonge medewerker chatten. Dit zijn getrainde vrijwilligers tussen de 16 en 19 jaar oud. Op het forum kan je een bericht posten of zelf reageren op andere kinderen.

Chat of bel 0800-0432 (gratis & anoniem)
Dagelijks van 11.00-21.00 uur

Verberg