Meer hulp Meldknop.nl Bel gratis en anoniem 0800 - 0432 of chat
Meer hulp Meldknop.nl

Topics

Ask & Find

Relaties & Seks

Seks, vrijen en neuken

Seks draait niet om standjes, of dat je alles hebt gedaan. Het gaat erom dat je samen plezier hebt en doet wat jullie allebei graag doen.

Wat betekenen de woorden?

  • Seks en vrijen betekenen meer dan 'het doen', ofwel geslachtsgemeenschap hebben. Het kan bijvoorbeeld ook betekenen: strelen, vingeren, aftrekken, pijpen, beffen of anale seks.
  • Neuken is een grof woord voor geslachtsgemeenschap.
  • Geslachtsgemeenschap betekent dat een penis in een vagina gaat.

Seks is dus niet perse geslachtsgemeenschap

Seks draait om het genieten van elkaar en dat kan met alle delen van jullie lichamen, mét klaarkomen en zónder klaarkomen. Ook als je homo of lesbisch bent, kun je op allerlei manieren seks hebben, zonder geslachtsgemeenschap.

Geslachtsgemeenschap is dus niet verplicht. Net zoals het niet verplicht is om je kleren uit te doen, te liggen of binnen te blijven.

Wat hoort allemaal bij seks?

Seks kan bijvoorbeeld beginnen met zoenen, maar ook met eerst lieve dingen tegen elkaar zeggen. En seks stopt niet perse als je bent klaargekomen. Knuffelen, zoenen en praten, kan ook allemaal bij seks horen.

Als je niet zwanger wilt worden of geen soa wilt oplopen, hoort ook het gebruik van voorbehoedmiddelen zoals het condoom en de pil bij seks.

Voorspel is belangrijk

Voorspel is erg belangrijk om allebei voldoende opgewonden te raken. Hoe meer opgewonden jullie zijn en hoe meer je naar elkaar luistert, hoe beter de seks voor jullie is.

  • Als jongen hoef je meestal niet veel te doen om opgewonden te raken: je penis is zo stijf.
  • Een meisje wordt langzamer opgewonden. Als een meisje opgewonden is, wordt haar vagina nat waardoor de penis makkelijker naar binnen kan en de seks prettiger wordt.

Tip: op de website Sense.info vind je tips en info over hoe je elkaar kunt verwennen.

Laten merken wat je wel en niet prettig vindt

Wat vind je wel en niet prettig? Je ontdekt je eigen grenzen meestal door ze op te zoeken. Luister daarom naar je lichaam en je gevoel. Als je iets niet prettig vindt tijdens de seks, geef dit dan gelijk aan.

Vindt de ander het ook fijn?

Dit geldt natuurlijk ook voor de ander. Laat hij of zij merken dat iets niet lekker is, of dat je te ver gaat? Stop dan en doe iets wat de ander wel prettig vindt.

Wil je hierover eens met iemand praten?

Als je graag met iemand over seks wilt praten, kun je bellen of chatten met iemand van Sense (0900-4024020). Je kunt ook naar een Sense spreekuur bij jou in de buurt.

 

Deze info is goed!

Keurmerk infovoorjongeren v2 (2).pngDe info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!

Heeft de ask & find je geholpen? Laat het ons weten!

je staat er niet alleen voor

De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8-18 jaar die in vertrouwen willen praten. Je kunt met ons bellen en chatten of een bericht plaatsen op het forum.

Als je met ons belt of chat, praat je met een speciaal getrainde vrijwilliger. Zij luisteren naar je. Op doordeweekse avonden kun je ook met een jonge medewerker chatten. Dit zijn getrainde vrijwilligers tussen de 16 en 19 jaar oud. Op het forum kan je een bericht posten of zelf reageren op andere kinderen.

Chat of bel 0800-0432 (gratis & anoniem)
Dagelijks van 11.00-21.00 uur

Verberg