Meer hulp Meldknop.nl Bel gratis en anoniem 0800 - 0432 of chat
Meer hulp Meldknop.nl

Topics

Ask & Find

Lichaam & Gevoel

Verzorging en uiterlijk

Heb je weleens gemerkt dat je meer zweet? Dat je jezelf weleens ruikt? In de puberteit, verandert er veel in je lichaam. Zorg daarom goed voor jezelf.

Elke dag douchen?

Naast elke dag je tanden poetsen, vind je het misschien fijn om elke dag te douchen. Als je een gevoelige huid hebt, kan je huid daardoor geïrriteerd raken of uitdrogen. Het is dan beter om minder vaak of korter te douchen, en niet te heet. Zeep is ook niet elke keer nodig.

Als je niet elke ochtend wilt douchen, is het goed om jezelf toch elke dag even te wassen bij de wasbak. Ook als je puistjes hebt, want dat kan puistjes verminderen.

Gebruik deo na het wassen

Aan het begin van de puberteit beginnen de zweetklieren onder je oksels te werken. Was daarom 2 of 3 keer per week je oksels met een beetje zeep en gebruik daarna deodorant.

Zweet je veel? Dan is het beter om je oksels wat vaker te wassen, dan om steeds opnieuw deodorant te gebruiken. Deo werkt namelijk beter op een schone huid.

Vet haar? Was het niet te vaak

In het begin van de puberteit kun je last krijgen van vette haren. Als je elke dag je haar wast, maak je het erger. Je haar wordt dan juist nog sneller vet.

Wil je toch graag elke dag je haar wassen? Gebruik dan een ‘elke-dag-shampoo' of vraag de kapper welke shampoo het best bij jou past.

Elke dag schone kleding

Nu je meer zweet, is het goed om elke dag in ieder geval schone sokken, schoon ondergoed en een schoon t-shirt aan te trekken.

 

Deze info is goed!

Keurmerk infovoorjongeren v2 (2).pngDe info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!

Heeft de ask & find je geholpen? Laat het ons weten!

je staat er niet alleen voor

De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8-18 jaar die in vertrouwen willen praten. Je kunt met ons bellen en chatten of een bericht plaatsen op het forum.

Als je met ons belt of chat, praat je met een speciaal getrainde vrijwilliger. Zij luisteren naar je. Op doordeweekse avonden kun je ook met een jonge medewerker chatten. Dit zijn getrainde vrijwilligers tussen de 16 en 19 jaar oud. Op het forum kan je een bericht posten of zelf reageren op andere kinderen.

Chat of bel 0800-0432 (gratis & anoniem)
Dagelijks van 11.00-21.00 uur

Verberg