Meer hulp Meldknop.nl Bel gratis en anoniem 0800 - 0432 of chat
Meer hulp Meldknop.nl

Topics

Ask & Find

Lichaam & Gevoel

Gezondheid

Gezond zijn is voor iedereen belangrijk. Je kunt niet altijd voorkomen dat je ziek wordt of zorgen dat je snel geneest, maar je kunt wel voor een gezonde leefstijl kiezen.

Hoe blijf je gezond?

Belangrijk is: gezond eten, voldoende slapen, goed voor jezelf zorgen en veel bewegen .

Hoeveel slaap heb je nodig?

Jongeren hebben ongeveer acht tot tien uur slaap nodig per nacht. Hoe jonger je bent, hoe meer slaap je nodig hebt. Je krijgt genoeg slaap als je je ’s ochtends vlak na het opstaan uitgerust voelt. Lukt het niet goed om te slapen? Probeer dan de volgende tips:

  • Ga op tijd en altijd op hetzelfde tijdstip naar bed.
  • Sta op een vaste tijd op.
  • Zet de tv of de computer eerder uit. Van het blauwe licht kun je minder goed inslapen.
  • Neem je telefoon niet mee naar bed. Of zet deze in de vliegtuigstand. Dan wordt je niet meer gestoord door berichtjes.
  • Neem een warm bad of een warme douche om te ontspannen.
  • Luister naar rustige muziek of lees een boek.
  • Drink geen koffie of energiedrankjes.
  • Eet niet te laat.

Wat doe je als je ziek bent?

Als je ziek bent en niet weet wat je moet doen, ga dan naar de huisarts. Soms moet je veel rusten en binnen blijven, maar het kan ook zijn dat je gewoon naar school kunt. Dat hangt af van hoe jij je voelt en wat het advies is van je huisarts.

Als je vaak ziek bent, kan dat problemen geven op school . Je kunt de jeugdarts vragen om mee te denken over aanpassingen of extra hulp op school. Kijk op JouwGGD.nl voor een locatie bij jou in de buurt.

 

Deze info is goed!

Keurmerk infovoorjongeren v2 (2).pngDe info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!

Heeft de ask & find je geholpen? Laat het ons weten!

je staat er niet alleen voor

De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8-18 jaar die in vertrouwen willen praten. Je kunt met ons bellen en chatten of een bericht plaatsen op het forum.

Als je met ons belt of chat, praat je met een speciaal getrainde vrijwilliger. Zij luisteren naar je. Op doordeweekse avonden kun je ook met een jonge medewerker chatten. Dit zijn getrainde vrijwilligers tussen de 16 en 19 jaar oud. Op het forum kan je een bericht posten of zelf reageren op andere kinderen.

Chat of bel 0800-0432 (gratis & anoniem)
Dagelijks van 11.00-21.00 uur

Verberg