Meer hulp Meldknop.nl Bel gratis en anoniem 0800 - 0432 of chat
Meer hulp Meldknop.nl

Topics

Ask & Find

Internet & Mobiel

Waarom is privacy op internet zo belangrijk?

Privacy is een grondrecht. Niemand hoeft te weten waar je woont, of je homo of hetero bent, op welke school je zit, wat je gelooft en met wie je omgaat.

Maar wat is nog privé als je het allemaal op internet zet?

Niets te verbergen?

Soms lijkt het of mensen via Facebook en Instagram alles willen delen met anderen. Of het nu vrienden zijn of niet. Heb jij iets te verbergen? Nee? Durf je dan naakt de straat op te gaan?

Foto's en filmpjes

Wat je online zet, kan door de hele wereld bekeken worden. Foto’s die je niet zomaar aan iedereen zou laten zien op straat, zetten sommige mensen wel op Facebook of versturen ze via Whatsapp. Maar wat is het verschil?

Iedereen kan die foto’s doorsturen naar anderen. Of van het internet afhalen en zelf gebruiken of misbruiken, zoals bij een identiteitshack gebeurt. Daar heb je geen controle over. Kijk bijvoorbeeld eens naar wat er met 'Freek' is gebeurd.

Denk goed na, voordat je iets online zet

Denk dus altijd goed na over wat je met je eigen gegevens doet. Iets wat online staat, krijg je daar niet zo makkelijk weer weg. Ook al heb je rechten.

De privacy van anderen

Zet ook niet zomaar een foto of gegevens van anderen online. Eigenlijk mag dat alleen als die ander dat goed vindt. Hetzelfde geldt voor iemand taggen op Facebook.

Meer privacy-tips

  • Bepaal bij de instellingen van je account wie wat kan zien, bijvoorbeeld alleen je vrienden.
  • Deel geen privé-informatie via social media met mensen die je niet kent.
  • Stel je instellingen op Facebook zo in dat je een berichtje krijgt als je getagd wordt. Je kunt de tag dan laten staan of verwijderen.
  • Verander je wachtwoorden regelmatig en houd ze geheim. Goede wachtwoorden bestaan uit hoofdletters, kleine letters en cijfers.
  • Krijg je vreemde e-mails, word je benaderd door mensen die je niet kent, kortom: vertrouw je het niet? Vraag dan eerst je ouders, een leraar of vriend(in) om ernaar te kijken.
  • Vraagt een website om je adres? Lees dan eerst de ‘privacy policy’ of de voorwaarden. Daar staat wat er met je gegevens gebeurt.
  • Bedenk voordat je op een baantje solliciteert , dat werkgevers vaak je profiel checken om te zien wie je bent en wat je doet.

Kijk ook eens bij:

 

Deze info is goed!

Keurmerk infovoorjongeren v2 (2).pngDe info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!

Heeft de ask & find je geholpen? Laat het ons weten!

je staat er niet alleen voor

De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8-18 jaar die in vertrouwen willen praten. Je kunt met ons bellen en chatten of een bericht plaatsen op het forum.

Als je met ons belt of chat, praat je met een speciaal getrainde vrijwilliger. Zij luisteren naar je. Op doordeweekse avonden kun je ook met een jonge medewerker chatten. Dit zijn getrainde vrijwilligers tussen de 16 en 19 jaar oud. Op het forum kan je een bericht posten of zelf reageren op andere kinderen.

Chat of bel 0800-0432 (gratis & anoniem)
Dagelijks van 11.00-21.00 uur

Verberg