Meer hulp Meldknop.nl Bel gratis en anoniem 0800 - 0432 of chat
Meer hulp Meldknop.nl

Topics

Ask & Find

Geweld & Pesten

Pesters

Pesten komt veel voor en veroorzaakt veel problemen. Maar waarom pest iemand eigenlijk? Als je dit weet, komt het pesten misschien wat minder hard aan. Of misschien pest je zelf wel eens en heb je het niet altijd door?

Pesten uit onzekerheid

Pesten kan voortkomen uit onzekerheid . Bijvoorbeeld omdat het thuis slecht gaat, omdat je populair wilt zijn of omdat je ontevreden bent over je eigen uiterlijk. Door te pesten onderdruk je je onzekerheid. Het pesten geeft een gevoel van macht en daardoor voel je je beter dan de ander.

Niet bewust

Vaak gaat pesten niet bewust. Je maakt misschien onbewust nare opmerkingen en ziet dit zelf niet als pesten. Bijvoorbeeld omdat het in de vriendengroep normaal is om dit soort opmerkingen te maken of om bepaalde woorden te gebruiken. Je hebt dan niet door wat het effect is van je gedrag.

Tips

  • Denk na voordat je een opmerking maakt. Kan je opmerking kwetsend zijn?  
  • Als je toch iets zegt of doet, kijk dan goed naar de ander zodat je ziet hoe het overkomt.
  • Wanneer een vriend of vriendin iets zegt dat je naar vindt, zeg er dan iets van. Geef aan wat voor gevoel je ervan krijgt.
  • Ben je zelf onzeker, laat het dan toe. Probeer niet je eigen onzekerheid te overwinnen ten koste van een ander.
  • Leer van je onzekerheden en ga eraan werken.

Kijk voor meer informatie over dit thema op Pestweb.nl

 

Deze info is goed!

Keurmerk infovoorjongeren v2 (2).pngDe info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!

Heeft de ask & find je geholpen? Laat het ons weten!

je staat er niet alleen voor

De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8-18 jaar die in vertrouwen willen praten. Je kunt met ons bellen en chatten of een bericht plaatsen op het forum.

Als je met ons belt of chat, praat je met een speciaal getrainde vrijwilliger. Zij luisteren naar je. Op doordeweekse avonden kun je ook met een jonge medewerker chatten. Dit zijn getrainde vrijwilligers tussen de 16 en 19 jaar oud. Op het forum kan je een bericht posten of zelf reageren op andere kinderen.

Chat of bel 0800-0432 (gratis & anoniem)
Dagelijks van 11.00-21.00 uur

Verberg