Meer hulp Meldknop.nl Bel gratis en anoniem 0800 - 0432 of chat
Meer hulp Meldknop.nl

Topics

Ask & Find

Geweld & Pesten

Discriminatie

Iemand discrimineren mag niet. Dat staat in de Nederlandse Grondwet. Discriminatie betekent dat je iemand ongelijk behandelt vanwege zijn ras, cultuur, huidskleur, afkomst, geloof, leeftijd, geslacht, seksualiteit, of handicap.

Disciminatie maakt me kwaad

Het is pijnlijk om afgewezen te worden om wie je bent. Misschien voel je je verdrietig , machteloos of woedend . Dat is heel begrijpelijk, maar helaas helpen deze gevoelens je niet verder. Wees daarom de slimste. Blijf rustig, blijf nadenken en laat je niet gek maken. Het ligt niet aan jou!

Wat kun je doen als je gediscrimineerd wordt?

Je kunt het negeren en bijvoorbeeld weglopen. Maar je kunt de ander ook op een rustige manier vertellen wat jij vindt.

  • Vertel wat jij voelt.
  • Vertel wat je het meest vervelend vindt en waarom.
  • Vertel wat je graag van de ander wilt.

Praat over discriminatie

Praat met je vrienden, ouders, familieleden of een leraar over je ervaringen. Zij hebben vast goeie tips over hoe je ermee om kunt gaan.

Als je vindt dat je gediscrimeerd wordt, praat over je ervaringen met iemand uit je omgeving zoals je vrienden, ouders of een leraar. Zij luisteren naar je en hebben vast goede tips hoe je ermee om kunt gaan. Je kunt ook bellen met iemand van De Kindertelefoon: 0800-0432. Op Kindertelefoon.nl kun je met hen chatten.

Meld discriminatie

Discriminatie melden heeft altijd zin. Dat kun je doen via Discriminatie.nl. Je kunt ook bellen met de discriminatie meld- en advieslijn van Discriminatie.nl: 0900-2354354 (10 ct. p/m).

Mijn vrienden discrimineren

Ken je iemand die discrimineert? Probeer erover te praten. Waarom discrimineert hij of zij? Misschien kun je zeggen dat vooroordelen bijna nooit kloppen. En dat je iemand pas kunt beoordelen als je die persoon echt hebt leren kennen.

Wat als je zelf discrimineert?

Probeer wat meer respect en begrip te krijgen voor mensen met bijvoorbeeld een andere cultuur, een ander geloof , een andere seksualiteit , enzovoort. Als jij respect en waardering toont voor anderen, zullen mensen om je heen jou ook meer gaan respecteren en waarderen.

  • Verdiep je eens in de verschillende mensen en hun gewoonten en gebruiken. Misschien zie je dan dat jouw vooroordelen helemaal niet waar zijn.
  • Kijk niet alleen naar de verschillen, maar ook naar de overeenkomsten die je hebt met andere mensen!

 

Deze info is goed!

Keurmerk infovoorjongeren v2 (2).pngDe info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!

Heeft de ask & find je geholpen? Laat het ons weten!

je staat er niet alleen voor

De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8-18 jaar die in vertrouwen willen praten. Je kunt met ons bellen en chatten of een bericht plaatsen op het forum.

Als je met ons belt of chat, praat je met een speciaal getrainde vrijwilliger. Zij luisteren naar je. Op doordeweekse avonden kun je ook met een jonge medewerker chatten. Dit zijn getrainde vrijwilligers tussen de 16 en 19 jaar oud. Op het forum kan je een bericht posten of zelf reageren op andere kinderen.

Chat of bel 0800-0432 (gratis & anoniem)
Dagelijks van 11.00-21.00 uur

Verberg